Migawki

image1 image2 image3 image3

Chleb mojego dzieciństwa

Moje wspomnienie dzieciństwa przenikają zapachy piekarni i ciepłego chleba. Takiego chleba jak ten. Może i Wasze dzieci będą tak wspominać? Chleb to ważna rzecz, bo jemy go codziennie i przez to wpływa na nasze zdrowie. Ten chleb do zrobienia jest banalnie prosty. Smakuje jak zrobiony na zakwasie (w sumie jest na zakwasie, tyle że żurkowym). Jest wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Można go zrobić zarówno w piekarniku jak i automacie do pieczenia.

UWAGI!

Żurek kupujemy bez chemicznych dodatków lub robimy sami. Staramy się, by drożdże nie zetknęły się bezpośrednio z solą, zakwasem i olejem - dlatego sypiemy je na warstwę mąki, Ciasto na chleb powinno po wyrobieniu nie kleić się do rąk i stolnicy, a utworzona z niego kula powinna sama się powoli spłaszczać po wyłożeniu na stolnicę. Kiedy ciasto jest zbyt rzadkie - podsypujemy mąką, gdy za gęste - dolewamy wody. Ciasto urośnie tylko wtedy, gdy będzie odpowiednio wilgotne, ale chleb opadnie, gdy tej wilgoci będzie za dużo. Temperatura wody ma istotne znaczenie - letnia pobudzi drożdże, ale za gorąca lub za zimna może spowodować ich niewłaściwe działanie.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

2017  tworczapracownia.pl   globbersthemes joomla templates